headerimage

6 tips voor docenten om leerlingen te motiveren

Geschreven door Test-Correct
19 oktober 2023
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Gemotiveerde leerlingen zijn de sleutel tot een succesvol leerproces en goede resultaten op school. Als docent wil je dat je leerlingen enthousiast en betrokken zijn tijdens je lessen, maar hoe doe je dat? En als je hun aandacht gevangen hebt, hoe houd je ze dan het hele schooljaar gemotiveerd? In dit artikel geven we je tips om jouw leerlingen te motiveren om te leren en groeien.

1. Een positieve, inspirerende leeromgeving

Het begint allemaal met het creëren van een inspirerende omgeving waarin leerlingen de wil hebben om te leren en groeien. Een klaslokaal waar leerlingen zich thuis voelen, vormt de basis. Dat zit hem niet alleen in een prettig lokaal met de juiste aankleding, maar vooral in de sfeer die jij er als docent schept. Zorg voor een veilige, ondersteunende omgeving waar respect en samenwerking centraal staan. Denk hierbij ook aan teambuilding activiteiten om leerlingen door de fasen van groepsvorming heen te helpen. Meer informatie over de fasen van groepsvorming kun je vinden in de onderstaande bron van Geerts en Van Kralingen (2020).

2. Breng de lesstof tot leven

‘School is saai!’ is een veelgehoorde kreet onder scholieren. Maar niet als je de lesstof met de echte wereld van je leerlingen verbindt. Kies voor voorbeelden en thema’s die aanspreken en passen in hun leven, waardoor je aansluit bij de belevingswereld van de leerling. Sla die brug en laat zien hoe wat ze leren relevant is voor hun dagelijks leven.

3. Maak leerlingen eigenaar van hun leerproces

Zodra je de lesstof tot leven hebt gebracht, is het tijd voor de volgende stap. Geef leerlingen de regie over hun eigen leerproces en maak hen er zelf verantwoordelijk voor. Moedig hen aan om hun voortgang bij te houden en te reflecteren. Dit kan via gesprekken, reflectieverslagen, voortgangsgrafieken of door het gebruik van leuke en handige ICT-tools. Dit zal de intrinsieke motivatie nog verder aanwakkeren.

4. Differentieer en geef feedback

Zoals je als docent weet: verschillende leerlingen hebben verschillende behoeften. Gebruik analyses om de leerdoelen in kaart te brengen. En pas je lesmethoden en opdrachten aan om aan te sluiten bij diverse leerstijlen, zo is er voor elke leerling wat wils. Lees onze vorige blog voor meer tips over dit onderwerp.

5. Het belang van waardering en samenwerking

Als je ziet dat je leerlingen gemotiveerd bezig zijn met de lesstof, laat dit dan weten. Vergeet niet om leerlingen complimenten te geven op werkhouding of vaardigheden die ze laten zien wanneer ze bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan kunnen concentreren en hard werken. Waardeer de inspanningen van je leerlingen en erken en visualiseer hun vooruitgang. Daarnaast is het slim om samenwerking aan te moedigen. Laat leerlingen elkaar ondersteunen, peer feedback geven op elkaars werk, of laat leerlingen elkaar een compliment geven aan het eind van de les. Ook dit maakt het leren leuker en zorgt voor extra motivatie.

6. Flexibiliteit, aanpassing en variatie

Motivatie is een reis, geen eindbestemming. Niet alle leerlingen vinden dezelfde aanpak even inspirerend. Als je merkt dat iets niet werkt of aanslaat, wees dan flexibel en gooi het over een andere boeg. Voel je vrij om te variëren en experimenteren binnen de methode en de lesstof. Observeer dan ook altijd je klas, zodat je de signalen opvangt en je de lessenserie kunt personaliseren aan de behoeftes van de specifieke groep. Blijf aandacht besteden aan de individuele behoeften en interesses van je leerlingen. Zorg ervoor dat ze zich gezien en gehoord voelen. Zo creëer jij een omgeving vol positiviteit en ondersteuning, waarin motivatie als vanzelf opbloeit.

 

Wil je de motivatie van je leerlingen stimuleren? Gebruik Test-Correct!

Niet alleen een goed begin, maar ook de juiste tools zijn het halve werk. Met Test-Correct kun je niet alleen toetsen afnemen, maar ook het leerproces van leerlingen volgen. Met Test-Correct geef je leerlingen de regie over hun groei en bied je passende opdrachten aan. Daarnaast betrek je ze bij het leerproces door elkaars werk te laten beoordelen en feedback aan elkaar te geven. Het gevisualiseerd krijgen van de leervooruitgang is daarnaast makkelijker dan ooit. Zo geef je leerlingen eigenaarschap in het leren en dat werkt motiverend!

 

Bronnen: 
Geerts, W. M., & Van Kralingen, R. (2020). Het groepsproces sturen. In Handboek voor leraren.


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out