headerimage

3 trucs om afkijken bij digitaal toetsen in de klas te voorkomen

Geschreven door Test-Correct
21 september 2023
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Digitaal toetsen biedt verschillende voordelen, zoals tijdsbesparing en meer interactiviteit ten opzichte van het toetsen op papier. Maar hoe zorgen we ervoor dat leerlingen niet spieken tijdens het maken van een toets op een online toetsplatform? In dit artikel bespreken we drie manieren hoe de mogelijkheid tot spieken geminimaliseerd kan worden.

1. Randomisatie van vragen (vragencarrousel)

Een van de manieren om afkijken tegen te gaan, is door gebruik te maken van een vragencarrousel. Je maakt bijvoorbeeld 20 vragen en vraagt het systeem om per leerling er 10 willekeurig te kiezen. Zo krijgt elke leerling een andere set vragen, waardoor afkijken nog moeilijker wordt.

2. Vragen shuffelen (unieke volgorde)

Om te voorkomen dat leerlingen van elkaars scherm afkijken, kun je de toetsvragen laten shuffelen. Op deze manier krijgt elke leerling een unieke volgorde aan vragen. Dit maakt het voor leerlingen een stuk lastiger om antwoorden met elkaar te delen. Het heeft dan geen zin meer om te fluisteren: ‘welk antwoord heb jij bij vraag 5?’ Want iedereen heeft een andere vraag 5.

3. Beveiligde omgeving

Een beveiligde omgeving is essentieel om te voorkomen dat leerlingen tijdens een toets op zoek gaan naar antwoorden op het internet. In een digitaal toetsplatform met een beveiligde omgeving kan de leerling enkel de toets zien en openen en geen andere applicaties opstarten. Ook tijdens de bespreking van de toets kan de leerling niets anders open hebben staan dan de toetsomgeving.  

Test-Correct: dé oplossing voor beveiligd digitaal toetsen

Wist je dat al deze functies beschikbaar zijn in het platform van Test-Correct? Test-Correct is een digitaal toetsplatform, dat speciaal is ontworpen voor docenten en door docenten. Met Test-Correct zorg je voor een eerlijke en veilige leeromgeving, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over spieken of andere vormen van fraude. 

Maak nu de overstap naar Test-Correct en ervaar zelf het gemak van beveiligd digitaal toetsen! Probeer nu 14 dagen gratis uit. 


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out