headerimage

Learning Analytics voor differentiëren in onderwijs

Geschreven door Test-Correct
1 november 2023
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Learning Analytics helpt je om meer inzicht te krijgen in de prestaties van je leerlingen. Hiermee toets je dus de effectiviteit van je eigen lesmethodes.

 

Als docent zoek je altijd naar manieren om het onderwijs en het leerproces te verbeteren. Gelukkig biedt de moderne technologie een krachtige gamechanger: Learning Analytics. Op deze pagina vind je de belangrijkste voordelen van het analyseren van de resultaten van je leerlingen en hoe Test-Correct jou daarbij kan helpen. 

Inzicht in leerprestaties: de sleutel tot succes

Omdat je als docent streeft naar het beste voor je leerlingen, is gedetailleerd inzicht in hun prestaties van onschatbare waarde. Learning Analytics geeft je zicht op de prestaties van individuele leerlingen en de klas als geheel. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke leerlingen moeite hebben met bepaalde lesstof of opdrachten of welke hiaten er bestaan. Hierdoor begrijp je beter hoe leerlingen leren en welke onderwerpen of leerdoelen extra aandacht nodig hebben in de les.


Personalisatie van het leerproces: differentiëren

Een ander groot voordeel van Learning Analytics is dat het je in staat stelt om het leerproces op de individuele leerling af te stemmen. Je ziet welke leerlingen extra ondersteuning nodig hebben en welke leerlingen juist extra uitdaging. Want elke student is uniek, met verschillende sterke punten en zwakke punten. Zo kun je je instructie aanpassen op basis van de behoeften van elke leerling. Op zoek naar tips? Lees hier

Vroegtijdige interventie: voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je Learning Analytics bij je lesvoorbereiding gebruikt, heb je op ieder moment zicht op ‘hoe de vlag erbij hangt’. Dit kan een onderdeel zijn van je formatief evalueren aanpak. Zo helpt Learning Analytics je om vroegtijdig potentiële problemen te identificeren. Denk hierbij aan individuele of klassikale achterstanden in de leerprestaties of motivatieproblemen. Door dit inzicht kun je tijdig ingrijpen en je leerlingen ondersteunen en (extra) begeleiden. Hierdoor zullen ze minder snel uitvallen of achterblijven. Zo voorkom je dat kleine problemen grote obstakels worden.

Verbeterde leerresultaten

Het doel van onderwijs is niet alleen kennisoverdracht, maar vooral de persoonlijke groei en verbetering. Met Learning Analytics kun je het leerproces nauwkeurig afstemmen op de behoeften van je leerlingen. Met als uitkomst: verbeterde leerresultaten en prestaties. Zet hier digitaal toetsen voor in om tijd te besparen. 

 

Test-Correct: hét geheim wapen om jouw lessen te verrijken

Test-Correct biedt jou als docent de mogelijkheid om digitaal (formatieve) toetsen af te nemen en de vragen te koppelen aan bestaande leerdoelen en eindtermen zoals vastgelegd door het SLO. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van bestaande toetsen in onze toetsbank. Vervolgens geven Learning Analytics je inzicht in de prestaties van individuele leerlingen en de klas als geheel. Deze waardevolle informatie stelt je in staat om het leerproces te transformeren. 

analyses voor gepersonaliseerd onderwijs en differentieren

 


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out