headerimage

Gepersonaliseerd leren: tips voor succesvol differentiëren in het VO

Geschreven door Test-Correct
2 oktober 2023
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Als gepassioneerd docent in het middelbaar onderwijs ken je het belang van gepersonaliseerd leren. Want ook al hebben je leerlingen dezelfde leeftijd, kunnen ze verschillende interesses en (leer)behoeftes hebben. Daarnaast kunnen in hetzelfde leerjaar de onderlinge niveauverschillen groot zijn. Als docent zul je dus een weg moeten vinden om leerlingen apart te helpen, ook wel differentiatie genoemd. Maar hoe pas je differentiatie op een leuke en goede manier toe? Kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken? Lees dan verder voor enkele strategieën en handige leermiddelen om differentiatie in de klas toe te passen.

Diagnosticeer de behoeften van de leerlingen

Begin met het beoordelen van de voorkennis en vaardigheden van de leerlingen om hun individuele behoeften te begrijpen. Dit doe je bijvoorbeeld met formatieve toetsen, observaties en gesprekken met de leerlingen. Door inzicht te krijgen in de leerbehoeften van je leerlingen, kun je effectiever differentiëren.

Niveaugroepen

Heb je het niveau van jouw leerlingen in kaart gebracht, dan is het tijd om ze op basis van hun niveau in te delen. Je kan ervoor kiezen om homogene groepen te maken voor bepaalde lessen of taken. Zo kan je per niveaugroep gerichter instructies geven. Kies je voor heterogene groepen leerlingen, dan stimuleer je daarmee de samenwerking in de groepjes. Zo kunnen ze elkaar helpen en van elkaar leren, twee (of meer) weten immers meer dan één.

Formatieve beoordelingen

Als je, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar, het niveau van de individuele leerlingen hebt bepaald, is het verstandig om regelmatig de voortgang van leerlingen te monitoren. Hiervoor zijn formatieve beoordelingen, zoals korte quizzen of informele evaluaties, die inzicht geven in het leerproces, heel geschikt. Zo kun je tijdig ingrijpen en extra ondersteuning bieden waar nodig.

Differentiëren binnen toetsen en opdrachten

Nu je weet waar jouw klas staat, kun je hiermee aan de slag in de les. Pas toetsen en opdrachten aan op basis van het niveau van de leerlingen. Bied verrijkte opdrachten aan voor gevorderde leerlingen, en extra ondersteuning voor leerlingen die dat nodig hebben. Zo zorg je ervoor dat je iedere leerling uitdaagt op zijn of haar eigen niveau.

Individuele begeleiding

Zie je dat er, ondanks je inspanningen om binnen de lessen te differentiëren, toch nog leerlingen zijn die moeite hebben om bij te blijven met de stof? Dan kan je, indien mogelijk, individuele begeleiding aan deze leerlingen geven. Soms is een beetje extra hulp al voldoende.

Onze toptip: gebruik leermiddelen om efficiënt te differentiëren

Door het gebruik van technologie in de klas, kan je het jezelf als docent een stuk gemakkelijker maken om gepersonaliseerd leren toe te passen. Digitale onderwijsplatformen zoals Test-Correct kunnen helpen om oefeningen en leermaterialen aan te passen aan de individuele behoeften van leerlingen.

Zo helpt onderwijsplatform Test-Correct jou differentiëren binnen je klas

Begin je les met een quizje dat gekoppeld is aan leerdoelen. Betrek leerlingen bij het nakijkproces en laat ze elkaars antwoorden nakijken met de peer review module en organiseer discussies. En draai zelf aan de knoppen door gebruik te maken van de overzichtelijke analyses, die Test-Correct voor jou met een klik beschikbaar heeft. Nu weet je waar je nog op moet focussen in je lessen om jouw leerlingen optimaal voor te bereiden op de (summatieve) toetsen.

Maak nu een account aan en probeer 14 dagen gratis uit! 


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out