headerimage

Tips voor een goede voorbereiding op de eindexamens

Geschreven door Test-Correct
20 april 2023
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Nog een paar weken en dan starten de eindexamens weer. Door een goede voorbereiding kan je de kans op slagen doen toenemen. In deze blog delen we een paar ideeën voor een goede voorbereiding op de examens.  

1.    Leer de vraag-antwoordstructuur

Door te oefenen met antwoordmodellen leer je beter wat er verwacht wordt en hoe je antwoorden in de toekomst het beste kan formuleren. Ook kan je hierdoor beter op de instructiewoorden letten en leren van verschillen tussen de woorden zoals: leg uit, licht toe, motiveer en verklaar.  

2.    Zet oude examens in als oefenmateriaal

Leerlingen krijgen een beeld welke vragen ze kunnen verwachten tijdens een eindexamen en ze kunnen hun kennis formatief toetsen. Voor een efficiënte examentraining kun je gebruik maken van een digitaal platform waar oude examens al klaar staan en digitaal kunnen worden geoefend. 
Bespreek de antwoorden klassikaal aan de hand van het antwoordmodel en laat antwoorden zien die alle elementen bevatten die nodig zijn voor een maximale score. 

3.    Analyseer ruimte voor verbetering

Zorg ervoor dat je inzicht hebt waar leerlingen staan ten opzichte van hun leerdoelen. Koppel oefenexamens aan leerdoelen en de bijbehorende taxonomie. Zo weet elke leerling waar ruimte voor verbetering ligt en kun je als docent gericht ondersteunen en bijsturen. 

4.    Laat leerlingen van elkaars fouten leren

Fouten waar je aan voorbijgaat, zie je vaak wel bij een ander. Laat leerlingen elkaars antwoorden nakijken (peer review). Zorg voor een helder antwoordmodel waarin ze goed kunnen zien aan welke eisen een antwoord moet voldoen. In Test-Correct kun je ook gesloten vragen, die automatisch nagekeken worden door het systeem, door leerlingen laten nakijken voor een extra leermoment. 

Aan de slag met examentraining? Test-Correct helpt jou verder!

Alle examens van de afgelopen jaren staan voor jou al klaar in Test-Correct. Oefen met alle eindexamenvragen en probeer Test-Correct uit om goed voorbereid te zijn op de eindexamens. 


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out