headerimage

Blog | De ARQ-vraag

Geschreven door Test-Correct
3 maart 2022
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Honden ruiken beter dan mensen want honden zien minder kleuren dan mensen. Klinkt dat juist? Niet helemaal toch? Maar al is de stelling als geheel niet juist, het bevat twee waarheden die apart van elkaar wel kloppen. De magie van deze vraag zit hem in het woordje; want. Want je kunt nog zo veel feiten uit je hoofd leren, als je niet begrijpt hoe deze zich tot elkaar verhouden dan kun je toch nog flink de mist in gaan tijdens een toets. Honden zien minder kleuren dan mensen. Honden ruiken beter dan mensen. Welkom bij de ARQ-vraag. Misschien wel het meest ondergewaardeerde vraagtype.

De ARQ-vraag (Assertion/Reason Question) toetst de kennis van studenten op een extra niveau. Binnen één meerkeuzevraag leg je jouw student twee beweringen voor waarvan jouw student moet vaststellen of deze juist zijn. (Assertion). Zijn beide beweringen juist, dan is het aan jouw student om vast te stellen of de eerste bewering verklaart kan worden aan de hand van de tweede (Reason). Of is daartussen – al klinken beide beweringen op zich logisch – misschien wel helemaal geen verband? Op deze wijze toets je niet alleen de directe kennis van je student, maar ook of hij deze kan plaatsen binnen een bredere context. Dit maakt het vraagtype populair onder docenten die studenten een extra uitdaging willen bieden en op een hoog cognitief niveau willen testen.

Hoe ziet een ARQ-vraag er uit? Laten we hieronder nog eens kijken naar ons eerste voorbeeld wanneer we deze plaatsen als onderdeel van een toets.

vraagtype ARQ in Test-Correct

Het vraagtype ARQ kan binnen elk vak tot zijn recht komen. Binnen taal en literatuur bijvoorbeeld, om te toetsen of een student de motivatie van karakters of van een schrijver kan herkennen en verklaren. Of binnen geschiedenis, om een student aan te sporen dieper na te denken over de oorzaak en het gevolg van bepaalde historische evenementen. Het opstellen van een goede ARQ-vraag loont wanneer je als docent ervoor wil zorgen dat kennis beter blijft hangen, of wanneer je bijvoorbeeld werkt met de taxonomie van Bloom binnen je toets. Daarnaast komt de ARQ-vraag uitermate goed tot zijn recht wanneer de antwoorden naderhand klassikaal besproken worden, tijdens de CO-Learning sessie in Test-Correct.

Het vraagtype ARQ kan binnen elk vak tot zijn recht komen.

Tips voor het opstellen van jouw ARQ-vraag in Test-Correct;

  • Zorg ervoor dat de gegeven stellingen op zichzelf staan, ook wanneer één of beide stellingen onjuist zijn. Elke stelling fungeert als een individueel item.
  • Gebruik een heldere en sterke reden/verklaring.
  • Het is mogelijk punten toe te kennen aan antwoorden welke deels juist zijn. Zorg er in dit geval voor dat de toekenning in verhouding staat binnen de totale toets.

 

Meer uitleg nodig over het opstellen van een ARQ-vraag in Test-Correct? Lees meer op onze kennisbank.


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out