headerimage

Blog | Ik werd pas een goede leraar toen ik contact kreeg met de klas

Geschreven door Alex Karlas
7 december 2021
Schrijf je in voor ons nieuws
Blijf op de hoogte van laatste nieuws, tips & trucs en onderwijs events.

Het lerarentekort los je niet alleen op met meer leraren. Wat wél verschil maakt: leraren stimuleren beter te worden in hun vak.

 

Goede docenten motiveren hun studenten. Die zorgen op hun beurt voor zelfvertrouwen en werkplezier, waardoor het verzuim naar beneden gaat. En of je een school bestuurt met goede of minder goede docenten, dat heb je als onderwijsleider zelf in de hand.

Een goede leraar word je niet vanzelf. Toen ik begon als docent was ik ook geen uitblinker. Prestatiedrang, conformeren, focus op doelen in plaats van studenten. Maar een student is geen melkbus die je naar believen kunt vullen met kennis. Ze moeten er ontvankelijk voor zijn. Dat bereik je door ze actief deel te laten nemen aan het leerproces. Door ze vertrouwen te geven. Ik werd pas een goede leraar toen ik contact kreeg met de klas.

Meer kwalitatieve onderwijsuren

Mijn ervaring heb ik gebruikt om CO-Learning te ontwikkelen. Een systeem dat draait om peer-review van zowel summatieve als formatieve toetsen. Het proces motiveert studenten om kritisch na te denken over mogelijke antwoorden. De verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat studenten daarmee krijgen, stimuleren een actieve houding in de klas. En in de praktijk blijkt hoe discussie over toetsvragen het leerrendement verhoogt. Plus: door klassikaal te evalueren wordt een administratieve taak vervangen door kwalitatieve onderwijsuren!

Spectaculaire verbetering resultaten

CO-Learning is maar een deel van ons digitale toetsingsplatform Test-Correct. Maar wel een onderdeel dat kan zorgen voor een spectaculaire verbetering van de schoolresultaten. Op meer dan honderd scholen werken inmiddels vele leraren met onze software. Van hen horen we dat ze nu precies weten hoe elke klas, elke individuele student ervoor staat. Dat de druk van de ketel is omdat de handmatige rompslomp rondom toetsen is geautomatiseerd. Dat hun studenten zich gezien voelen. En dat laatste is misschien wel de grootste winst.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.


Benieuwd naar de mogelijkheden van Test-Correct voor jou en jouw school? Maak gemakkelijk en vrijblijvend een account aan via de website of neem contact met ons op.

Probeer Test-Correct nu gratis voor 14 dagen

Meld je aan en maak gratis jouw account
Probeer nu Boek een demonstratie
tc-try-out