Rondetafelconferentie Formatief Evalueren

13 oktober 2022 - Locatie: ROC Midden Nederland 

Adres: Newtonbaan 12, 3539 NK, Nieuwegein

MBO directeuren & examendeskundigen

Na de grote interesse en het succes van de eerste en tweede rondetafelconferentie komt er op 13 oktober 2022 een derde editie!

We blikken terug op een succesvolle vorige editie van de rondetafelconferentie. Het was een middag vol inspiratie en kennisuitwisseling. Lees hier het terugblik bericht. 

Illu-Collegas aan tafel klein M
toetsen-formatief-summatief

Formatief evalueren

Heilige graal of luchtkasteel?

Een MBO runnen, en het liefst een beetje excellent, vraagt veel van bestuurders. De vraagstukken waarvoor directies zich geplaatst zien, zijn zonder meer uitdagend:

 • Hoe komen we tot een budgetneutrale strategie zonder verrassingen?
 • Welke stappen kunnen we zetten om in de top van de eredivisie mee te doen?
 • Wat is voor ons de beste manier om beroepsonderwijs te laten aansluiten op de praktijk?

Wie het pasklare antwoord heeft op al die vragen zit op rozen. Maar in de praktijk is er niet één weg die naar het ideale MBO leidt. Daarom organiseert Test-Correct samen met Managementbureau Arlande een rondetafelconferentie met experts op gebied van beleid, onderwijswetenschappen en onderwijsmanagement. Om met u als onderwijsdirecteur in gesprek te gaan over de strategie, de praktijk, en de concrete middelen die al bestaan om deze uitdagingen op een slagvaardige manier te lijf te gaan.

Aanmelden
Waarover gaat de rondetafelconferentie formatief evalueren?

Beter onderwijs, waardevollere diploma’s en korte metten maken met leerachterstanden, we willen het allemaal. Maar die ambities staan op gespannen voet met de dagelijkse praktijk van budgetten en urennormen.

Een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de rondetafelconferentie is de vraag of het rendement uit onderwijsuren omhoog kan. Bijvoorbeeld door administratieve uren voor het nakijken en corrigeren van toetsen om te zetten in begeleide onderwijsuren. CO-Learning en digital peer-feedback door studenten bieden die mogelijkheid. In een systeem waar alles draait om cijfers, is de educatieve waarde van evalueren een ondergeschoven kindje. Terwijl juist daar het potentieel zit om met formatief evalueren tegelijk zowel het onderwijs als de voorspelbaarheid van de onderwijsketen naar een substantieel hoger niveau te tillen.

Lees meer

Deelnemen

De rondetafelconferentie formatief evalueren gaat uitgebreid in op deze onderwerpen en alles wat ermee samenhangt. Wilt u meer weten over deze prikkelende onderwerpen? Of heeft u zelf een visie die u graag wilt delen met vakgenoten, experts en collega-directeuren?

Meld u dan aan voor onze rondetafelconferentie en u komt terug met een schat aan informatie, ervaringen van anderen en plannen voor de toekomst. Het event is op locatie bij ROC Midden Nederland op 13 oktober 2022. Reserveer deze dag alvast in uw agenda.

Lees meer

Wat levert het op?
 • Antwoorden op belangrijke vragen over formatief evalueren, zoals:

  • Wat draagt het bij aan de kwaliteit van ons onderwijs?

  • Hoe kan ik het inzetten voor een break-even resultaat?

  • Wat staat me te wachten in termen van implementatie?

 • Praktische handvatten, tips en best practices voor het bepalen van een transitiestrategie.

Aanmelden

Ons panel van experts en ervaringsdeskundigen

Fontys

Kelly Beekman - Fontys Lerarenopleiding Tilburg:

Kelly is lector Technology-enhanced assessment bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar innovatief en excellent onderwijs; ‘Hoe kan iedere student het beste uit zichzelf halen en zijn leren optimaliseren’. Hierbij komen thema’s als formatief toetsen, zelfregulatie en feedback aan de orde. Zij neemt ons mee in haar onderzoek naar formatief evalueren en wat dat kan betekenen voor de dagelijkse praktijk.

 

MBO Amersfoort

Jos van Odijk - MBO Amersfoort &

Pleun Driessen - Universiteit van Twente:

Jos van Odijk is Beleidsadviseur Onderwijs & Ontwikkeling bij MBO Amersfoort. Met bijna 40 jaar ervaring in het MBO zet hij zich in voor kwalitatief goed (beroeps)onderwijs. Samen met Pleun Driessen, PDEng kandidaat aan de Universiteit van Twente, nemen ze ons mee in hun visie over het valideren van de capaciteiten van de individuele student: wat heeft hij/zij nodig om met eigen kwaliteiten een waardevolle burger en vakmens in de actuele en toekomstige samenleving te kunnen zijn, worden of blijven.

 

arlande-logo.png@4x

Onno-Hans Noteboom - Arlande:

Onno-Hans is organisatie- en transformatiedeskundige. Hij deelt met ons zijn ervaringen en geeft handen en voeten aan ieder voornemen om een verandertraject op te starten en door te pakken. Niet alleen inspirerend, maar ook praktisch, met veel tips & tricks om zelf uw plan van aanpak te maken.

 

Logo-Test-Correct recolored without tagline white@1x-3

Alex Karlas - Test-Correct:

Alex Karlas is docent, ondernemer en onderwijsverbeteraar bij Test-Correct. Ruim 6 jaar geleden begon hij vanuit zijn visie op het beoordelen van studenten met het ontwikkelen van tools om formatief evalueren, CO-Learning en peer-feedback beschikbaar te maken voor het onderwijs. Alex licht aan de hand van zijn ervaringen toe waarom formatief evalueren de manier is om het leerrendement van studenten te verhogen en hoe dat in de praktijk toegepast kan worden.

 

program-timetable

Programma*

12:30 uur: Inloop

13.00 uur: Opening, welkom, programma

13.15 uur: Formatief evalueren vanuit de wetenschap​

14.15 uur: Pauze​

14.30 uur: Dialogisch valideren

15.15 uur: Inspiratie en toepassing

16.00 uur: Pauze

16.10 uur: Stellingoverleg

16.45 uur: Samenvatting en afsluiting

17.00 uur: Rondleiding en netwerken

17:30 uur Einde

* nb. Het huidige programma en presentatieonderwerpen zullen nog bijgesteld worden

Uw voorbereiding

Ter voorbereiding op deze bijeenkomst willen wij u vragen een stelling, dilemma, knelpunt, Best-practice of uitdaging binnen uw instelling in te sturen die tijdens de middag aan bod komt.

De middag wordt georganiseerd door Test-Correct samen met Arlande.

ROC Midden Nederland - witWij hebben een leuke locatie weten te reserveren bij ROC Midden Nederland domein Horeca & Toerisme in Nieuwegein. Het adres is Newtonbaan 12, 3539 NK, Nieuwegein. Mocht het evenement onverhoopt door dan geldende coronamaatregelen niet op locatie gehouden worden, dan zal deze bijeenkomst via MS-Teams plaatsvinden. Hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd.

Namens Arlande is Onno-Hans Noteboom aanwezig en vanuit Test-Correct John Eijkemans, aangevuld met vertegenwoordigers van de genoemde instellingen. Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Onno-Hans Noteboom op 06 49938805 – onoteboom@arlande.nl of

John Eijkemans op 06 19968064 – john.eijkemans@test-correct.nl.

Er is op locatie ruimte voor een beperkt aantal genodigden

mail

Laat dan ook tijdig weten of u en/of uw directe collega wil deelnemen.

Aanmelden

Wilt u op deze dag iemand speciaal ontmoeten om mee van gedachten te wisselen? Laat het ons weten. Wij zorgen dan voor een persoonlijke uitnodiging.