Rondetafelconferentie Formatief Evalueren

Donderdag 31 maart 2022 - Locatie: ROC Midden Nederland

MBO directeuren & examendeskundigen

Na de grote interesse en het succes van de eerste rondetafelconferentie komt er op 31 maart 2022 een tweede editie!

We blikken terug op een succesvolle vorige editie van de rondetafelconferentie. Het was een middag vol inspiratie en kennisuitwisseling. Lees hier het terugblik bericht. 

Illu-Collegas aan tafel klein M
toetsen-formatief-summatief

Formatief evalueren

Heilige graal of luchtkasteel?

Een MBO runnen, en het liefst een beetje excellent, vraagt veel van bestuurders. De vraagstukken waarvoor directies zich geplaatst zien, zijn zonder meer uitdagend:

 • Hoe komen we tot een budgetneutrale strategie zonder verrassingen?
 • Welke stappen kunnen we zetten om in de top van de eredivisie mee te doen?
 • Wat is voor ons de beste manier om beroepsonderwijs te laten aansluiten op de praktijk?

Wie het pasklare antwoord heeft op al die vragen zit op rozen. Maar in de praktijk is er niet één weg die naar het ideale MBO leidt. Daarom organiseert Test-Correct samen met Managementbureau Arlande een rondetafelconferentie met experts op gebied van beleid, onderwijswetenschappen en onderwijsmanagement. Om met u als onderwijsdirecteur in gesprek te gaan over de strategie, de praktijk, en de concrete middelen die al bestaan om deze uitdagingen op een slagvaardige manier te lijf te gaan.

Waarover gaat de rondetafelconferentie formatief evalueren?

Beter onderwijs, waardevollere diploma’s en korte metten maken met leerachterstanden, we willen het allemaal. Maar die ambities staan op gespannen voet met de dagelijkse praktijk van budgetten en urennormen.

Een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de rondetafelconferentie is de vraag of het rendement uit onderwijsuren omhoog kan. Bijvoorbeeld door administratieve uren voor het nakijken en corrigeren van toetsen om te zetten in begeleide onderwijsuren. CO-Learning en digital peer-feedback door studenten bieden die mogelijkheid. In een systeem waar alles draait om cijfers, is de educatieve waarde van evalueren een ondergeschoven kindje. Terwijl juist daar het potentieel zit om met formatief evalueren tegelijk zowel het onderwijs als de voorspelbaarheid van de onderwijsketen naar een substantieel hoger niveau te tillen.

Lees meer
Deelnemen

De rondetafelconferentie formatief evalueren gaat uitgebreid in op deze onderwerpen en alles wat ermee samenhangt. Wilt u meer weten over deze prikkelende onderwerpen? Of heeft u zelf een visie die u graag wilt delen met vakgenoten, experts en collega-directeuren?

Meld u dan aan voor onze rondetafelconferentie en u komt terug met een schat aan informatie, ervaringen van anderen en plannen voor de toekomst. Het event is op locatie bij ROC Midden Nederland op 31 maart 2022. Online via Teams deelnemen is ook mogelijk. Reserveer deze dag alvast in uw agenda.

Lees meer
Wat levert het op?
 • Antwoorden op belangrijke vragen over formatief evalueren, zoals:

  • Wat draagt het bij de kwaliteit van mijn MBO?

  • Hoe kan ik het inzetten voor een break-even resultaat?

  • Wat staat me te wachten in termen van implementatie?

 • Praktische handvatten, tips en best practices voor het bepalen van een transitiestrategie.

Meld je hier aan

Ons panel van experts en ervaringsdeskundigen

Open Universiteit

Desirée Joosten – ten Brinke van de Open Universiteit:

Desirée is decaan Onderwijswetenschappen en hoogleraar Leren van Volwassenen bij de Open Universiteit. Al decennia onderzoekt ze alle mogelijke aspecten van alle denkbare toetsmethoden. Zij neemt ons mee in haar onderzoek naar formatief evalueren en wat dat kan betekenen voor de dagelijkse praktijk.

 

Witlam advies en implementatie

Monique Witlam van Witlam Advies & Implementatie:

Monique Witlam was ruim 8 jaar MBO-directeur bij Helicon Opleidingen voor ze zich als zelfstandig ondernemer onder meer verder specialiseerde als toetsdeskundige. Ze vertaalt de vraag van formatief evalueren en CO-Learning naar de dagelijkse praktijk van het MBO. Daarbij besteedt ze ook aandacht aan de inzet van onder meer CO-Learning om docenten structureel te ontlasten.

MBO Amersfoort

Jos van Odijk van MBO Amersfoort:

Jos van Odijk is Beleidsadviseur Onderwijs & Ontwikkeling bij MBO Amersfoort. Met bijna 40 jaar ervaring in het MBO zet hij zich in voor kwalitatief goed (beroeps)onderwijs. Hij neemt ons mee in zijn visie over het valideren van de capaciteiten van de individuele student: wat heeft hij/zij nodig om met eigen kwaliteiten een waardevolle burger en vakmens in de actuele en toekomstige samenleving te kunnen zijn, worden of blijven.

 

arlande-logo.png@4x

Onno-Hans Noteboom van Arlande:

Onno-Hans is organisatie- en transformatiedeskundige. Hij deelt met ons zijn ervaringen en geeft handen en voeten aan ieder voornemen om een verandertraject op te starten en door te pakken. Niet alleen inspirerend, maar ook praktisch, met veel tips & tricks om zelf uw plan van aanpak te maken.

 

Logo-Test-Correct recolored tagline moved white@1x

Alex Karlas van Test-Correct:

Alex Karlas is docent, ondernemer en onderwijsverbeteraar bij Test-Correct. Ruim 6 jaar geleden begon hij vanuit zijn visie op het beoordelen van studenten met het ontwikkelen van tools om formatief evalueren, CO-Learning en peer-feedback beschikbaar te maken voor het onderwijs. Alex licht aan de hand van zijn ervaringen toe waarom formatief evalueren de manier is om het leerrendement van studenten te verhogen.

 

Overige sprekers en onderwerpen worden binnenkort aangekondigd.

Heeft u een specifieke wens, onderwerp of spreker die u graag ziet deze dag, laat dit gerust weten.

 

program-timetable

Programma 31 maart 2021*

13:30 uur: Inloop
14.00 uur: Opening, welkom, programma
14.15 uur: Dialogisch valideren

14.35 uur: Kennisdeling met praktijkopdrachten

15.10 uur: Pauze
15.20 uur: Inspiratie en toepassing

16.00 uur: Pauze
16.10 uur: Stellingoverleg

16.45 uur: Samenvatting en afsluiting
17.00 uur: Rondleiding en netwerken
18:00 uur Einde

* nb. Het huidige programma en presentatieonderwerpen zullen nog bijgesteld worden

Uw voorbereiding

Ter voorbereiding op deze bijeenkomst willen wij u vragen een stelling, dilemma, knelpunt, Best-practice of uitdaging binnen uw instelling in te sturen die tijdens de middag aan bod komt.

De middag wordt georganiseerd door Test-Correct samen met Arlande.

ROC Midden Nederland - witWij hebben een leuke locatie weten te reserveren bij ROC Midden Nederland domein Horeca & Toerisme in Nieuwegein. Mocht het evenement onverhoopt door dan geldende coronamaatregelen niet op locatie gehouden worden, dan zal deze bijeenkomst via MS-Teams plaatsvinden. Het is sowieso mogelijk om via MS-Teams on-line deel te nemen. Hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd.

Namens Arlande is Onno-Hans Noteboom aanwezig en vanuit Test-Correct John Eijkemans, aangevuld met vertegenwoordigers van de genoemde instellingen. Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Onno-Hans Noteboom op 06 49938805 – onoteboom@arlande.nl of

John Eijkemans op 06 19968064 – john.eijkemans@test-correct.nl.

Er is op locatie ruimte voor een beperkt aantal genodigden

mail

Laat dan ook tijdig weten of u en/of uw directe collega wil deelnemen.

Meld je hier aan

Wilt u op deze dag iemand speciaal ontmoeten om mee van gedachten te wisselen? Laat het ons weten. Wij zorgen dan voor een persoonlijke uitnodiging.